Melek balıkları Cichlidae familyasından olup yaklaşık olarak 10 cm boya kadar büyümektedirler. Tatlı suda yaşayan bir balık türüdür. Bitki örtüsünün yoğun olduğu bölgelerde yaşarlar. Doğal su koşulları 6-8 ph, 25-30 °C sıcaklık ve 5-13 °dH su sertliğindedir. Yataydan ziyade yüksekliği fazla olan akvaryumlarda yaşaması daha uygundur. Üreme dönemlerinde yavrularını korumak amacıyla diğer balık türlerine karşı agresif olacağından bir çift melek balığı dışında başka balık türlerinin olması tavsiye edilmez. Yavruları 6-12 ay arasında cinsel ergenliğe ulaşabilir.
Erkek melek balıklarının üreme tüpü ince ve sivri olup kafası hörgüçlüdür. Dişilerin ise daha kalın ve yuvarlak olur. Bu özelliklerinden cinsiyet ayrımını yapabilirsiniz. Ancak yetişkinliğe ulaşmadan cinsiyet ayrımı yapmak oldukça zordur. Melek balıkları dik alanlara, geniş yapraklı bitkilere düz yumurta dökerler. Akvaryumda hiç bitki olmazsa bile akvaryumun camını dahi kullanabilirler. Doğum öncesi yumurta dökecek alanı çok güzel bir şekilde temizlerler. Canlı olarak doğum yapmazlar. Öncelikle dişi melek balığı yumurtalarını dizer. Arkasından erkek melek balığı dişi melek balığının arkasından yaprağa veya cama dizilen yumurtaları döller. Dişinin sağlığına, yaşına, soyuna göre 100-1000 arasında yumurta dökebilir. Yumurtaları anne ve baba birlikte korur. Beslenmeleri hepçil olduğundan artemia, su piresi gibi canlı yemlerle beslenmeleri sağlıkları açısından çok iyi olup verilmemesi ihmal edilmemelidir.
Yavru döken melek balıklarının yumurtaları birgün sonra bembeyaz ise o yumurta boştur ve melek balıkları o yumurtların hepsini yer. Aksine koyu sarımsı bir renk alırsa en geç 3 gün sonra o yumurtalardan yavru çıkmaya başlar. Yavruların önce kuyrukları çıkar. Yavrular yüzmeye başlayıncaya kadar yaklaşık 1,5-2 hafta geçer ve o süre boyunca beslenmelerini kendi keselerinden sağlarlar. Yavrular yüzmeye başladıktan sonra artemia veya su perisi canlısı verilmesi çok önemli olup hızlı büyümelerini sağlar.
Melek balıklarının yavrularını yüzmeye başlamadan önce ayırmanızı tavsiye ederiz. Aksi halde ayırmanız güç olacağından melek balıklarının yavrularını koruma içgüdüsüyle yemelerini de sebebiyet verebilirsiniz. Melek balıkları ile ilgili her türlü sorunuzu bu yazımızın altında ki yorum bölümünden sorabilirsiniz.
merhaba balık yumurtluyor sık sık ama yumurtaları bir gün sonra yiyorlar ne yapmak gerekli ?yumurtaları erkek dölledikten sonra başka akvaryuma falan mı almak gerekli?
Yediklerine göre o yumurtalar verimsizdir. Yani boş. Erkek büyük ihtimalle döllememiştir. Yavrular yumurtadan çıkmadan ayırmayın.
Merhaba,
Melek balıklarımız yumurtladı ama akvaryumda 2 dişi 1 erkek sanıyoruz 3 balık var.. Çift olan balıklarımız diğer balığı sürekli dövüyor ona şuan ne yapmamız gerekiyor? Onu alsak balıklar strese girip yumurtalara zarar verir mi? Yardımcı olursanız sevinirim.. Teşekkürler..
Merhaba Ayşegül hanım. Akvaryumunuzda kesinlikle 2 balık kalsın. Bir dişi bir erkek. Dövülen balığı ise ayırın. Çöpçü balığı dahi koymayın akvaryumunuza. Sadece iki melek kalsın. Onlar ya düz bir yaprağa yada ısıtıcı veya hava hortumuna yavru yaparlar.
Selam,bende melek baliklari 10-15 defa yumurtladi,ama 1 gun sonra yumurtalar beyaz oluyor,Ben ne yapa bilirim yumurtalar sari olsun?
Acaba beslenmeyle iygilimi?
Merhaba. Yumurtaların beyaz olması şu anlama geliyor; o yumurtalardan yavru çıkmayacak ve dişi ve erkek melek o beyaz yumurtaları yiyecek. Yumurtaların beyaz olmasının en büyük sebebi ise erkeğin dişi yumurtalarını dölleyememesinden kaynaklanır. O yüzden tavsiyem erkek melek balığını değiştirmeniz yönünde olur.
Balıklarım yumurtluyor ertesi gün de yumurta rengi değişmiyor sarımsı bir halde fakat 2. Yada 3. Gün yumurtayı yiyorlar , 1 gün yada 2 gün sonunda aynı akvaryumdaki farklı bir bölmeye alsam olurmu ? Yada erkeği ayırsam dölleme olduktan sonra be yapmalıyım yardım edermisiniz ?
Yavrular videomuzda ki yumurtadan çıkana kadar ayırmayın. Eğer anne ve baba melek balık yavruları yiyorsa o yumurtalar döllenmemiş içi boş yumurtalardır. Yavrular yumurtadan çıkana ayırmayın.
Ayırma işlemini yavrular yumurtadan çıktıktan sonra kıpırdamaya başladığı zaman yapabilirsiniz. Videomuzda ki gibi.
Merhaba benim melek balıklarım tüm yumurtalarını yedi ve bir daha ne zaman doğum ne zamandır
Merhaba. Yakın zamanda tekrar yumurta yaparlar merak etmeyin. Yumurtaları yiyorsa daha önceki yorumlarda da yazdığım gibi o yumurtaların verimsiz olmasındandır. Yani zaten yavru çıkmaz o yumurtalardan.
BENDEDE AYNI DURUM VAR AMA DİŞİ YEMİYOR, ERKEK DÖLLEYECEĞİNE YİYİYOR, DÖLLEMİYOR. SORUN NE ACABA?
Melek balığımın biri öldü diğerinin cinsiyetini bilmiyorum size resmini ve videosunu atarsam bana cinsiyetini söylermisiniz yanına eş almak ve ayırmak istiyorum balığımı yavrulatmka istiyorum
info@pratikyazar.com adresine gönderebilirsiniz.
Merhaba beş tane melek balığı aldım yavru yapmaları için de düz bir yüzey dekor temin ettim. Yanlız biraz daha büyümeleri gerekli. Eğer ki yumurta dökerlerse diğer melek balıklarından ayirmazsam bi sıkıntı yasarmiyim diğer melekler yavruları yer mi
Kesinlikle sıkıntı yaşarsınız. Yavruların anne ve babası olan melek balıklar diğer kalan 3 melek balığı ile huzursuzluk yaşarlar, yavrulara yanaştırmazlar, hatta diğer 3 melek balık yavruları yemeye çalışır. O yüzden akvaryumunuzda sadece dişi ve erkek melek balığı kalsın. Diğer 3 melek balığı akvaryumunuzdan alın.
Anladım peki. Ama beş tane hic birinin cinsiyetini bilmiyorum ve çok kavga ediyorlar. Neden olabilir.
Melek baliklarim yumurtladi fakat erkekle kavga ettikleri icin erkegi ayni akvaryumda camla bolup ayirdim dogrumudur simdiden teşekürler
Normal şartlarda kavga etmezler ama yaptığınız doğrudur.
Melek balıklarım sürekli yumurta döküyordu fakat iki gün içinde hepsi beyazlıyordu ve yumurtaları yiyorlardı. En son ki yumurtlamada ikinci günde üretim hunisini ayrı bir akvaryuma aldım ve suni kuluçka yaptım (metilen mavisi ve yumurtalara değmeyecek şekilde hava taşıyla) aradan 3-4 gün geçti akvaryumun tabanında mantarlaşmış ve sarımsı kuyrukları çıkmış yumurtalar gordum. Bundan sonra yapmam gereken nedir ısı yem vs. Teşekkürler
Tebrik ederim. Yavrular yüzmeye başladıktan sonra dişi ve erkek melek balıktan ayırın. Artemia hazırlayın. Su perisi olarak bilinir. Yavru melek balıklarını su perisi ile besleyin.
merhabalar benim bi erkek bi dişi melek balığım var ikisi tek ve çift oldular dişinin karnı şiş gibi ve dışkısıı yaptıgı yer de tüpçük gibi bi şişlik var bi de akvaryumda dikine uzun bi çömlek var sürekli ona agzını değdiriyor baska bişe yapmıyor sanırım temizlik aşamasında ve galiba yumurta bırakacak ama emin değilm en son 3 hafta once yumurta bıraktı bildiğim kadarıyla 8 yada 10 gunde bir olması gerekiyormus ? bi de yavruları ne zaman ayırmam lazm eger yumurta bırakırsa bu sefer ölmelerini istemiyorum 🙁
Dediğiniz gibi dişi melek balığınız temizlik yapıyor. 2 haftada bir yumurta dökebilirler melek balıkları. Melek balığınız yumurta döktükten sonra ve yumurtalarda ki yavrular yumurtadan çıkıp kıpırtamaya başladıkları anda ayırma işlemi yapabilirsiniz. Zaten beslenmelerini karınlarındaki sarı tüpçükten yaparlar.
merhaba üstad. bol bitkili yüksek destekli ( litre başına 1 watt ışık ve tüplü co2 ) tankıma 5 adet yaklaşık boyları 3-4 cm olan melek balıkları ekledim…tankta başka balık yok. sadece 1 adet neon ve 2 adet otocinculus var..ilk günler mutluydu melekler ama şimdi her dakika savaş var tankın içinde…bütün melekler birbiriyle savaşıyor…ne yapmalıyım
Merhaba. Melek balıkları eşleşmeye çalışıyor ancak sayıları fazla olduğundan erkek eş diğerlerini kovuyor. Size tavsiyem şudur; akvaryumunda sadece bir erkek ve bir dişi melek balığı bulundurun. Bu sayede yavru bile alabilirsiniz.
Kolay gelsin bende bir çift melek baligi var es olduklarından eminim çünkü bi abiden hediye aldım onun akvaryumdayken hep yumurta döküyorlar mis benim akvaryuma geleli 3 ay oldu hala hiç bişey yok bütün yapmam gerekeni de yaptım ama yok napmam gerekiyo
Akvaryumunuzun yüksekliği biraz fazla olmalı, uzun yapraklı bitki veya soda şişesi veya cam gibi birşey koyun bir köşeye. Akvaryumda melek dışında başka canlı beslemeyin.
yumurtalar koyu 2 veya üç gün sonra yumurtalar kaygan zemınden aşagıya kayıyorlar fakat dişi onları alıyor geriye yapıştırmaya calısıyor ertesi günü bakıyorum hiç yumurta yokbeyazlaşma yok koyu renklı yumurtaların kaygan zemınden düşmeleri iyimi kötümü ne yapmalıyım
Düşmeleri gayet normal. Dediğiniz gibi anne veya baba melek balığı düşen yavruları ağızlarındaki özel tükürükle yemeden yapıştırıp tekrar uygun bir noktaya geri koyarlar. Kaybolmalarının sebebi ise ilk aklıma gelen şey çift melek balığı dışında akvaryumda çöpçü balığı gibi farklı balıkların olması oldu.
merhaba bende 90cm uzunluk 40cm genislik 60 cm yukseklik akvaryum var canli bitki kum ve cakil tasi zeminli 10 kadar melek baligi var ve daha kucukler cibsiyetlerini bilmiyorum bunlarda yumurtlama donemi sorun cikarmi akvaryum buyuklugu yeterli gelmezmi 260litre yapiyo sanirim akvaryum hacmi
Akvaryumunuzun ebatları gayet iyi. Yavrular genelde 10-15 aydan sonra yumurta döküyorlar.
Selamlar melek balıklarıyla ilgili benimle iletişime geçermisiniz?
Nasıl yardımcı olabilirim?
İyi günler yukarıda yorumlarınızı okudum ana benim 4 5 sefer yumurta doktu balıklarım ve 3 5 saat içinde yedi her iki melek bu sefer yumurtaları ayırdım ve hava ile metilen mavisi ekledim acaba kaç gün beklemem lazım doğru bir işlem mi sizce ne yapmam lazım melek balığını çok seviyorum ve yawru almak istiyorum tskkurler simdiden
Yumurtaları hemen ayırmayın. Yavrular yumurtalardan çıktıktan sonra ayırın. Eğer yiyorlarsa o yumurtalardan yavru zaten çıkmaz.
Öncelikle herkese yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim.
Bende fazlalıktan canlı doğuran tankıma attığım bir çift melek anubias yaprağına yumurta döktü. Başka tankım yok. Yapabileceğim tek şey yukarda söylediğiniz gibi(eğer çıkarsa) yavruları yavruluğa koymak. Yavruları yaşatma şansım var mı sizce?
1 kılıçkuyruk
2 lepistes
2 moli
1 cüce vatoz
2 çöpçü
2 melek
Tank 60 lt.
Bütün arkadaşlara yazdığım gibi size de tavsiyem melek balığından yavru alıp büyütmek istiyorsanız farklı türde başka bir balık aynı akvaryumda olmasın. Çöpçü balığı dahil. Ayrıca melek balığı yumurtladıktan sonra sarı olan yumurtalar 2 günde çatlar ve yavrular çıkmaya başlar. Ayırma işlemini ise yumurtadan çıktıktan ortalama 1 hafta sonra ayırın.
Merhaba admin ortalama bir kac gün once bir mesajgün atmıştım. Fakat sistemsel bir sikintidan dolayi ulaşmadı sanirim benim sorum yunus baliklarinin olduğu bir tankda beraber yasayan melek balıklarım yumurta attılar anaç balıklarla beraber yumurtalari başka bir tanka alsam yumurtalari yerler mi acaba
Bütün arkadaşlara yazdığım gibi size de tavsiyem melek balığından yavru alıp büyütmek istiyorsanız farklı türde başka bir balık aynı akvaryumda olmasın. Çöpçü balığı dahil. Ayrıca melek balığı yumurtladıktan sonra sarı olan yumurtalar 2 günde çatlar ve yavrular çıkmaya başlar. Ayırma işlemini ise yumurtadan çıktıktan ortalama 1 hafta sonra ayırın.
Erkek moli balığım dölleme yapmıyor yumurtaları hep yiyor döllemeden ayırsam olurmu şu an yumurtluyor
Moli balığı hakkında bilgim yok.
merhaba melek balıklarım yaklaşık 100-200 arası larva yaptı ve çıkardı şu anda kuyruk sallıyolar suyun iletkenliği 142 ms
1anne babayı ayırayımmı
2 yavruların suyunun iletkenliği kaç ms kalacak
Anne babayı ayırın. Aynı suyu kullanın.
Pardon ben balığın cinsini yanlış yazmışım benim erkek melek balığım dölleme yapmıyor yumurtaları hep yiyor.dişi melek yumurtayı sarar sarmaz erkek de arkasından hemen topluyor yumurtaları bu erkeği ayırsam olurmu bilginiz için teşekkür ederim
Yavruluğa yazma, eşarp gibi şeyler ile sararsanız kaçma olmaz. ben öyle yapmıştım.
Yavruluk derken bende tek akvaryum iki melek var yavruluk olarak eskiden kalma lepistes yavruluklari var. Esarbi pompanin suyu cektigi boruya mi sarayim? Yoksa melek baliklari icin yavruluk farkli mi?
Aynen dediğiniz yavruluğu kullanabilirsiniz. Eşarp yazma gibi birşeyle etrafını sarıp kullanabilirsiniz.
Merhaba
Benim meleklerin kacinci yumurtlamasi bilmiyorum. Bir türlü tutmuyor. Hep seffaf renkte kaliyorlar ve sonra toplaniyorlar.
Artık çöpçü dahil kimse kalmadı akvaryumda koca akvaryum iki melege kaldı.
Yine filtre borusuna yumurtladilar ilgilendiler 50-70 yumurtadan 3-5 tanesi içi bembeyazdi dedim bu sefer tuttu herhalde ama yine yok…
Yemlemede tek çeşit kullaniyordum, çeşidi artıracağım. Ev yapımı protein desteğini deneyeceğim.
Yumurta gördüğüm de komple akvaryumu saracağım (normalde bi bölme şeklinde rahatsiz olmayacaklari sekilde file çekiyordum.)
Isıyı 25 üstü tutuyorum.
Su değişimi her gün yapamıyorum!
Işık etki ediyorsa hiç yakmayayım.
Üretim niyetim yok ama bu kadar hevese artik bi yavru görmek istiyorum.
Salam. Melek balık ne zaman yumurtalayır? ve ne kadar yumurtalayır?
Ne zaman yumurtlar bilmiyorum ama 100-1000 arası yumurta döker.
İki adet. Albino melek balığı var en 36 genişlik 38 yükseklikte 50 cm bende yumurta yapmıyor arkadaşımda yapıyordu nedeni ne ola bilir
Sıcaklık olabilir, yanında melek balıklarının dışında başka balık olduğundan olabilir (çöpçü vs.), ışıktan kaynaklanabilir, yumurtlyacağı uygun zemin yoktur (yaprak, düz bir şişe vs). Daha da çoğaltılabilir nedenler.
MERHABA. BENIM IKI TANE MELEK BALIGIM VAR. 1 YIL OLDU BENDELER. ANCAQ HANGISININ ERKEK HANGISININ DISI OLDUGUNU BILMIYORUM. BIRISI BUYUK O ERKEK OLA BILIR. NASIL CIFTLESDIKLERINI BILMIYORUM. ABI NASIL CIFTLESIYORLAR MELEK BALIKLARI ?
Büyük olan dişi de olabilir. Büyük olan erkek olacak diye kural yok. Tam tersine melek balıklarında genel de büyük olan dişidir. Çiftleşmeleri ise şu şekilde eğer videoyu izlersen görebilirsin önce dişi melek balığı yumurtayı döküyor. Sonra erkek melek balığı dökülen yumurtaları döllemek için yumurtaların üzerinden sürtünerek geçiyor. Videoyu izle görürsün.
Merhaba benim sıkıntım melekler yumurtladıktan sonra yumurtaları yiyorlar. Bu 4. yumurtlama ama yine yediler yavru alabilmek için ne yapmam gerek. Bir de sürekli hava motorunun kafa tarafına yumurta döküyorlar. Yumurta döktüklerinde yedek motor var onu mu çalıştırmam gerekir
Merhaba. Melek balıkları yumurtladıktan sonra yumurtaları yiyor ise o yumurtalar zaten boştur. O yüzden yerler. Boş derken olgunlaşmamış yumurtalardır. Yani döllenmemiş olan. Genelde beyaz olurlar. Eğer yumurta sarımsı ise o yumurtadan yavru çıkar. Motorlara hiç dokunmayın. Beslenmelerini zenginleştirebilirsiniz mesela artemia su perisi yem kullanın.
arkadaslar melek balıklarım ın bu 3. yumurtlması.ilkimde yanlarında baska melekler vardı ilk gün yumurtaların yarısı mantarlaştı ve kalanıda diğer iki gün sonra bitmişti zaten.2 yumurtlamadan önce çifti başka akvaryuma aldım ve 2. ve 3.gün mantarlastılar.3 yumurtlamasında yumurtladukları gün yumurtaları daha küçük dinlenmiş ve ısısı 27 derece olan küçük akvaryuma aldım.şuanda 600-700 yumurtadan en fazla 40 tanesi mantar ve 6.gündeyim yumurtaların çoğo huniden döküldü ve hepsinin kuyrukları belli.Lakin biraz fazla mavi su attım galiba o yüzden yumurtaların bir kısmı mavi tortulların arasında.Şimdi yumurtalar yaşarmı ve nezaman yüzmeye başlayacaklar.7. güne girmek üzere tumurtalar.Yardımlarınız için teşekkürler şimdiden.
Yumurtalar genelde 7 gün içinde çatlar ve yavrular 2 haftada yüzer duruma gelir.
Merhaba benim tek bir adet melek baligim var ısıtıcının üzerine yumurtalamis baligi yumurtalardan ayirmadim ayırmam gerekmi ve o yumurtalar verimli olurmu erkek melek baligi yok hemen alsam faydasi olurmu ?
Erkek melek balığı olmadan yumurtalar döllenmeyeceğinden o yumurtalar beyazlaşır ve dişi yer. Size tavsiyem bir tane erkek melek balığı almanız. Birde yumurtlamaları için amazon yaprağı uygun olur.
Arkadaş benim melek yavruları yumurtadan çıkıyor bir hafta veya on gün yaşıyorlar daha sonra hepsi ölüyor bu olayda beni çok üzüyor üzerinde mor lamba yanıyor, sıcaklık 24 derecede ,ayrı bölmedeler ,artema yem ver dediler ver yemi verdiğim zaman yavaş yavaş hepsi ölüyor ne yapmam gerekir
Melek yavruları büyütmek gerçekten çok zor. Herşeyi doğru yapmışsınız aslında. Artemia yeminin canlı olduğundan emin olun. Kıpır kıpır ederler zaten dikkatli baktığınızda. Canlı olmayanları yemezler çünkü. Açlıktan olabilir diye düşünüyorum ölmelerini.
iyi günler. benim melek balığım yumurtluyor erkek döllemek yerine hemen yumurtlar yumurtlamaz yiyiyor. Erkeğin tüpü çıkık olmasına rağmen döllemiyor. yavruyu bırak yumurta bile alamadım bi çözüm var mı bunla ilgili. erkeği ayırsam değiştirsem bilemedim ama eşler genelde beraberler.
You Won’t Want To Miss This! 50 pcs medical surgical masks only $1.99 and N95 Mask $1.79 each.
Special Offer for the next 48 Hours ONLY! Get yours here: pharmacyusa.online
Thank You,
Melek Balıklarının Yavrulaması ve 2 Haftalık Yavrularıyla İlk Yüzüşü | Pratik Yazar, Örgü Modelleri, El İşi Örnekleri, Yemek, Tatlı Tarifleri
You Won’t Want To Miss This! 50 pcs medical surgical masks only $1.99 and N95 Mask $1.79 each.
Only 10 orders left! Get yours here: pharmacyusa.online
Best Wishes,
Melek Balıklarının Yavrulaması ve 2 Haftalık Yavrularıyla İlk Yüzüşü | Pratik Yazar, Örgü Modelleri, El İşi Örnekleri, Yemek, Tatlı Tarifleri